fbpx

Mikä ihmeen engobe?

Yritystoimintaa suunnitellessani pyörittelin monenlaisia nimiehdotelmia yritykseni nimeksi. Monet mieluisat suomenkieliset nimet olivat jo käytössä, mutta sitten teehetkeä viettäessäni mieleeni lipui sana engobe.

Engobe -sana tarrasi niin tiukkaan kiinni, että olihan sen uskottava olevan ”Se Oikea”. En raaputtanut engobea pois nimilistalta, vaikka yksi tunnetuimmista engobetekniikoista onkin juuri raaputus- eli sgraffitotekniikka, jossa savikerrosta raaputetaan näkyviin engobekerroksen alta.

Teehetki luovuuden lähteenä
Teehetki on yksi parhaista luovuuden lähteistä.

Engoben matka luokseni

Engobe kuuluu maailmanlaajuisesti keraamiikan tekijöiden sanavarastoon, vaikkei sitä ole mitenkään välttämätöntä käyttää tuotannossa. Se on yksi materiaaliseos tekniikoineen muiden lukuisten vaihtoehtojen joukossa.

Suomessa engobekoristelun toi tutuksi aivan 1800-luvun lopussa A.W. Finch.

Finch tunnetaan Suomessa 1800-1900-lukujen vaihteen Iris -keramiikan suunnittelijana. Hän käytti värillisiä engobe -tekniikoita suunnittelemissaan esineissä.

Myös muutoin suomalaisissa perinteisissä matalapolttoisissa punasavisissa esineissä on käytetty koristelussa erityisesti valkoista engobea.

Engobe tarkoittaa arkisen tuttavallisesti väritöntä tai värjättyä savilietettä;

(Design Saviliete… no, ehkä kuitenkin Engobe Design.)

Minulle engobe on hyvin tärkeä materiaali erilaisine käyttövariaatioineen.

Nykyään se on tullut entistä tärkeämmäksi muutettuani työskentelytapaani isoista sarjoista uniikimpaan suuntaan.

Engobe Designin kädenjälki matchamaljassa

Keraaminen, improvisoiva soitinyhtye Trio

Engobea lisätään märän, puolikuivan tai kuivuneen esineen pintaan, ennen ensimmäistä noin 900 asteen lämmössä tapahtuvaa polttoa (raakapoltto).

Engobe jää siten savesta muotoillun esineen pinnan, ja raakapolton jälkeen lisätyn lasitteen väliin.

Kehittelen itse engobe- ja lasitereseptit. Jo muutamalla engobeseoksella saan aikaiseksi runsain mitoin meheviä variaatioita lasitteiden kanssa reagoiden – saven kompatessa mukana. Taikasauvaa/tahtipuikkoa heiluttelee 1250 asteen lämpötila lasituspolton aikana.

Savi, engobe ja lasite muodostavatkin kuin trion, joka esittää ”säveltämäni” teokset, toisinaan yllätyksellisesti improvisoiden.

Trion tulkinnat ovat hyvin syvällisiä, joskus leikkisiä, mutta aina sielukkaasti maanläheisiä. Onhan trion soittimet tehty maaperämme aineksista. Ja soittimet on viritetty tekijänsä luovuudella.

PS. Teellä vaikuttaa olevan suotuisa vaikutus luovassa ajattelussa. Monet ideat saavat alkunsa ja kypsyvät rauhallisen kiireettömässä teetuokioissa – kokeilkaapa.

Mistä ja missä tilanteissa Sinun elämääsi ilmentyy ideoita?

Luonnonläheisyys Engobe Designin matchamaljoissa

Ideat tuotteiksi muuttuneina löydät verkkokaupastani.