fbpx

Elämän makuinen matka käsi kädessä saven kanssa

Taidanpa aloittaa Engobe Designin blogin kirjoittamisen sillä niin turvallisen tutulla toteamuksella: ”Hei, kirjoitan sinulle ensimmäistä kertaa…” Tottahan se onkin!

Kirjoitusseuranani on pari rauhallisesti palavaa kynttilää sekä toinen haudutus Sencha Jejua eteläkorealaiselta saarelta.

Ensimmäinen haudutus upposi kirjoitustunnelmaan virittyessä, ja flowta onkiessa.

Lämmintä persoonallisuutta

Teemaljan virkaa toimittaa viime aikojen suosikkini – läpikuultava, valkoinen posliinimalja, jota koristavat loivat, leveähköt uurteet. Urat korostuvat kauniisti valon kuultaessa maljan seinämän läpi.

Malja on poltossa hieman vääntynyt suultaan, pyöreästä kolmiomaiseksi.

”Onni onnettomuudessa,” sillä malja istuu käteen aivan loistavasti ollessaan pikkuisen muotopuoli. Pienet ns. virheethän tuovat lämmintä persoonallisuutta – täydellisyys jättää helposti kylmäksi.

Matchamaljan sorvaus
Uniikin luonteenpiirteensä matcha kulho saa sorvatessa sen pintaa.

Savi pitää tekijänsä hereillä sekä nöyränä

Ammattilaisena keramiikan parissa työskenteleminen on jatkuvaa kehittymistä, niin ammattitaidollisesti kuin ihmisenä. Keraamikon työ on valtavan antoisaa; ammattiopinnot ja vuosien työkokemus kantavat hedelmää.

Keraamikkona vaan ei voi olla ikinä ”valmis”. Sen huomaaminen joskus turhauttaa, kun uunista ei tulekaan ulos juuri sellaista, mitä kuvittelee töitä uuniin laittessa.

Tuntemusten vuoristoradassa

Uunia tyhjentäessä tunteet seilaavat kuin vuoristoradassa – jippii…aargh…

Ammattitaidon ja kokemuksen myötä uunista tulee ulos enimmäkseen onnistumisia, mutta… Mitä muttia siihen sitten tarvitaan?

”No, mutta, kun se ja se ei ollut just se mitä sen piti olla.”Vastaavasti toiset yksilöt ovat ylittäneet odotukset. Jess! Tuuletusten paikka!

Tässä vaiheessa tullaan siihen, mistä mainitsin aiemmin – ihmisenä kehittymiseen. Jonkin sortin perfektionistina keramiikan tekeminen kasvattaa ja kehittää. Joskus toivon, että olisin valinnut jonkun muun materiaalin luovuuteni kanavaksi. Materiaalin, josta näkee koko valmistusprosessin ajan minkä kokoinen siitä tulee, minkä värinen siitä tulee…

Keraamikon työ – ”elämä pienoiskoossa”

Sitten havahdun huomaamaan, että voiko elämänmakuisempaa materiaalia ollakaan; kokemuksia, oppimista, ennalta arvaamattomuutta, yllätyksiä, pettymyksiä, onnistumisia…

Vuoristorata -elämys on (toistaiseksi) ohi. Vaunu, jossa olen ollut kyydissä, hidastuu. Mieleni täyttyy kiitollisuudesta. Olenpa onnekas, kun puolivahingossa eksyin 11-vuotiaana savityökerhoon. Oli kuin olisin tavannut uuden ystävän, jonka kanssa aloitimme elämänmittaisen ja -makuisen matkan.

Matkaamme yhdessä – vieläpä enimmäkseen hyvässä sovussa!

”Eksymisen” iloa

Tästä kirjoituksesta tulikin ihan erilainen kuin alun perin ajattelin. Oli tarkoitus kertoa, mitä kummaa tarkoittaa engobe, mutta löysinkin itseni ihan muualta perille päästyäni. Mikäs sen hauskempaa?

Ehkäpä engobe -sanan sisältö selviää seuraavassa blogikirjoituksessa.

Ehkäpä joku muu teelaatu ohjaa kynän sille tielle…?

Onko Sinulla hyväksi koettu tee, joka sopii johonkin tiettyyn tunnelmaan?

Matchamaljan koristelu
Lopputuloksen sinetöi koristereliefi.

Näissä kuvissa esiintyvän, ja monta muuta uniikkia tuotetta löydät verkkokaupastani.